Nieuwsfront

Ik ben klaar! Ik ben klaar!

De laatste tijd lezen, zien en horen we steeds over de strijd die wordt gevoerd tegen racisme. Dat die strijd niet alleen om ongelijke behandeling van zwarte burgers gaat, is ondertussen bekend. Het ligt veel dieper dan het lijkt of voorgesteld kan worden. De emmer zat al een langere tijd vol, de moord op George Floyd liet het alleen overlopen. Mensen zijn het zat om anders behandeld te worden. Ik ben het zat om anders behandeld te worden. Moe van het elke keer mijzelf te moeten bewijzen. Om telkens een tikje harder te moeten werken dan mijn witte vriend of vriendin. Terwijl ik dit schrijf, vraag ik me af welke nare ervaring ik met jullie kan delen. Over welke keren dat ik te maken heb gehad met discriminatie, moet ik het hebben? Over de keer dat ik uit het niets werd nageroepen als ‘moslimaatje’ en vervolgens werd uitgescholden? Of zal ik vertellen over de meest recente gebeurtenis; een oudere mevrouw die begon te mompelen over hoe raar ik was en mij nare blikken toewierp, terwijl ik voor haar opzij ging in de supermarkt. Ik kan het ook globaliseren en vertellen over hoe ik op het vliegveld van Madrid twee keer werd gecontroleerd en toen ik vroeg waarom dit nodig was – mijn witte reisgenootjes konden al doorlopen – vertelde de beveiliging dat dit genoodzaakt was vanwege mijn hoofddoek. Tja, welk gebeurtenis zou de ernst van de situatie het best weergeven?

Lotgenoten

Mijn ouders – van Turkse komaf – leven sinds hun 17e in Nederland en doen hun uiterste best voor het land waarin zij langer wonen dan hun geboorteland. Zoals in meerdere migrantenfamilies wordt aangeleerd, heb ook ik meegekregen dat ik harder moet werken voor mijn toekomst dan een Nederlander zonder migratieachtergrond. Aan de ene kant kan ik dit begrijpen, want mijn ouders zijn laagopgeleid. Zij hebben mij een minder sterke basis gegeven, bijvoorbeeld in de Nederlandse taal. Het was voor hen moeilijker om mij te helpen met mijn huiswerk. Dit kan ik niet wijten aan iemand anders dan zijzelf. Alleen zou het een handje helpen als dit niet moeilijker wordt gemaakt door sommige burgers die niet in hetzelfde schuitje zitten. Het zou helpen als wij elkaar in plaats van omlaag halen, zouden verheven. Het zou helpen als Johan Derksen tijdens Veronica Inside geen grap zou maken over rapper Akwasi als een Zwarte Piet op beeld komt, maar hem zou proberen te begrijpen. Mensen zouden in plaats van Akwasi te bedreigen en te lynchen, zich ook kunnen afvragen waarom hij zoiets zegt. ‘’Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, dan trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht’’, is de uitspraak dat van hem de zwarte schaap maakt. Hij vervolgt en eindigt zijn toespraak met: “Ik ben klaar, ik ben klaar!” Zegt dit niet genoeg? Hij is er klaar mee dat hij gediscrimineerd wordt om zijn huidskleur. Ik ben er klaar mee dat ik gediscrimineerd word om mijn afkomst en religie. Hij wil geen Zwarte Piet meer zien, afkomstig uit de slavernij, in het land waar hij geboren en getogen is. Ik wil niet meer raar aangekeken worden om mijn hoofddoek in het land waar ik geboren en getogen ben. Al die jaren hebben generaties van mensen met een migratieachtergrond onwillig moeten accepteren dat hun onrecht werd aangedaan. Ze hebben het geaccepteerd en hebben zich erover heen gezet. Het maakt niet uit of je het eens bent met de uitspraak van deze rapper. Je kunt ook proberen om hem te begrijpen en voor één keer dit door de vingers te zien. Net als wat hij, ik en onze lotgenoten al die tijd hebben gedaan.

Verantwoordelijkheid

Er ontstond ophef nadat de demonstratie op de Dam niet volgens de coronamaatregelen verliep. Er werd al gauw gespeculeerd over een tweede golf en gesproken over een middelvinger die opgestoken werd naar de zorgsector. Organisatoren en burgemeesters gaven hier gehoor aan en de demonstraties in Den Haag en Groningen verliepen coronaproof.  Ik vraag me dan wel af: waarom werd deze strijd omgetoverd tot een discussie over coronamaatregelen. Wanneer nemen we allemaal onze verantwoordelijkheid en gaan we ons focussen op de harde waarheid? Ik ben klaar! ik ben klaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *