Ik zeg: anderhalf meter!

Afgelopen dinsdag gaf Rutte ons tijdens de persconferentie vrij hoopvol nieuws. Er lijkt een stip aan de horizon. De zomer valt niet volledig in de soep, want wellicht kunnen we weer leuke dingen gaan ondernemen. Ik mis de drukte, lekker op het terras zitten en mensen om mij heen. Vanaf 1 juni kan veel weer, als het maar op afstand is. Om eerlijk te zijn, ik denk dat de anderhalve meter samenleving echt zo slecht nog niet is. Misschien is het ook juist wel fijn.

Als ik eraan terugdenk, dan vraag ik me af hoe we al die tijd zo dicht op elkaar hebben kunnen leven. Het voelt nu haast niet eens meer mogelijk. Als ik nu naar de televisie kijk en ik zie een ouder fragment waarbij mensen elkaar een hand geven, dan denk ik: hé! Dat mag helemaal niet! 

De anderhalve meter samenleving zorgt voor veel minder ongemakkelijke momenten. Op een verjaardag bijvoorbeeld. Ga ik voor een hand of drie zoenen? Hand… oh nee, hij gaat voor drie zoenen. Of toch één? Ongemakkelijk. Dat is niet meer. Gewoon even ‘gefeliciteerd’ roepen naar de groep. Eerlijk is eerlijk, lijkt me heerlijk. 

Wat dacht je van de supermarkten? Goed, echt anderhalve meter afstand houden vind ik vrij lastig in de smalle paden. Maar een maximumaantal klanten in de winkel vind ik geen slecht idee. Die zaterdagmiddagdrukte kunnen we wel gedag zeggen. Rustig en op het gemak boodschappen doen, niet verkeerd. Is de kans ook weer kleiner dat je iemand tegen komt waar je echt even geen zin in hebt. 

Vanaf 1 juni mogen we (hopelijk) weer lekker op het terras zitten. Maximaal dertig personen inclusief personeel. Ik kan zeker begrijpen dat dit voor grote horecaondernemers frustraties oplevert, maar ik zie het ook wel zitten om gewoon op een rustig maar vol terras te zitten. Zonder dat je haast bij iemand anders op schoot zit omdat de tafels zo dicht tegen elkaar aan staan. Ik hoop dat de terrassen met tijdsloten gaan werken. Dat je bijvoorbeeld van 15.00 uur tot 17.00 uur een tafel reserveert. Geen stress of er nog wel een plekje is, geen halfuur wachten op het eerstvolgende plekje, maar wel gewoon lekker borrelen. En om 17.00 uur weer wegwezen, want dan is de tafel voor iemand anders!

Voorlopig zullen we het er maar mee moeten doen. Als iedereen zich aan de afstand houdt, gaat dit vanzelf voorbij. Mocht er toch iemand te dicht in de buurt komen, dan zing je gewoon Ali B na: “Ik zeg anderhalf meter!”

Lees ook: Oh zo sociaal…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.