Nieuwsfront

Ook jij kan je eigen mondkapje maken

De basis- en middelbare scholen openen zich langzaamaan en er worden ook plannen gemaakt om het hbo en de universiteiten weer zo snel mogelijk open te gooien. Dit zou ook betekenen dat studenten weer volop met het openbaar vervoer gaan reizen. Vanaf 1 juni moet iedereen tijdens het reizen met het ov verplicht een mondkapje dragen. Maar hoe kom je nou aan een mondkapje?

Renske Hoekzema heeft haar eigen creatieve winkel waarin zij van alles doet op het gebied van naaien, haken en breien. Sinds de uitbraak van het coronavirus is ze meteen flink aan de slag gegaan met het maken van mondkapjes gezien het feit dat er een flink tekort heerste. 

Zelfgemaakte mondkapjes

De mondmaskers die Renske maakt zijn geen medische mondmaskers. Ze zijn minder veilig dan de medische varianten. “In het begin maakte ik gebruik van de richtlijnen van de Belgische FOD, dat is te vergelijken met het RIVM in Nederland. Inmiddels (bijna 8 weken na de FOD, red) is het RIVM ook met richtlijnen gekomen voor de mondkapjes”, legt Renske uit. 

Er zijn verschillende stoffen en materialen die je kunt gebruiken om een mondkapje zelf te maken. “Dicht geweven katoen, bijvoorbeeld een katoenen kussenhoes, een theedoek, enzovoorts. Dit alles kun je gebruiken om een beschermend mondmasker te maken. Verder heb je nog een elastiek of een band nodig zodat je ze vast kan maken.” 

Hieronder een voorbeeld van mondkapjes die Renske zoal maakt. Tekst loopt door onder de foto.

Youtube

Op Youtube heeft Renske een kanaal wat niet alleen Nederland bereikt, maar ook België. Hierop plaatst zij filmpjes waarin ze uitgebreid in stappen laat zien hoe je de maskers zelf thuis kan maken en de verschillende manieren waarop je het kunt maken. “Een patroon is ook belangrijk. Inmiddels zijn er diverse gratis patronen in de omloop die gebruikt kunnen worden.  Ikzelf gebruik het patroon van de FOD en ik heb nu het patroon van de UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen, red) toegepast zodat er ook een filter in kan.” Onder andere het onderstaande filmpje wordt op veel sites in Nederland en België gedeeld. 


Tekst loopt door onder het filmpje.

Uitwasbaar

Een groot voordeel is dat je de maskers kan uitwassen. “Het masker is maximaal 3-4 uur draagbaar. Daarna moet je het op 60 graden wassen of uitkoken in een pan met kokend water. Dan laat je het drogen en kan je het mondkapje weer hergebruiken. Belangrijk is wel, dat je altijd dezelfde kant naar je gezicht toe draagt, daarom maak ik ze altijd in twee kleuren.”

Idee

In eerste instantie is Renske begonnen met het maken van een masker voor haarzelf. “Ik ben chronisch ziek en moet regelmatig naar het ziekenhuis. Mijn arts adviseerde mij om een mondmasker op te zetten als ik naar het ziekenhuis moet. Toen ben ik zelf gaan kijken hoe ik een zo goed mogelijk masker kan maken. Dit heb ik gedeeld op Instagram. Hier begon de vraag of ik ze ook voor anderen kon maken.” 

Renske had nooit verwacht dat het zo hard zou gaan. Inmiddels heeft ze al ruim 4000 maskers gemaakt voor allerlei mensen. De meest indrukwekkende was voor een begrafenisondernemer in België. “Daarvoor moest ik 40 zwarte maskers maken. Daarnaast maak ik voor veel verschillende soorten mensen nu maskers. Particulieren, kraamzorg, buschauffeurs, logopedisten, fysiotherapeuten, winkelmedewerkers enzovoorts.” Zo begint ze nu ook met het maken van mondkapjes voor bedrijven die moeilijker de 1,5 meter afstand kunnen waarborgen. Sinds de laatste persconferentie is de vraag hierin voor Renkse alleen maar toegenomen. 

Voor en door iedereen

In principe kan iedereen zijn eigen mondmasker maken volgens Renske. “Met de naaimachine is het wel veel makkelijker dan met de hand, maar het kan allebei. Als je de aanwijzingen volgt via de filmpjes dan is het voor iedereen te doen.” Als zzp’er doet Renske alles zelf. “Alleen mijn zoontjes helpen mij af en toe met het knippen van lintjes op maat bijvoorbeeld. Op deze manier kan ik mij meer focussen op het naaien.” Op dit moment staat de teller op 4225 maskers, maar elke dag komen er weer meer bij en Renske doet het met alle plezier. 

Wil jij nu zelf ook mondkapjes maken? Check dan via deze link de filmpjes om via een aantal stappen jouw eigen mondkapje te maken. 

Lees ook: Scholen open of niet, stages in de zorg gaan door

One thought on “Ook jij kan je eigen mondkapje maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *