Nieuwsfront
boa's boa

‘Een wapenstok is echt niet alleen om mee te slaan’

De boa’s demonstreren en staken al weken omdat ze vinden dat ze zichzelf zonder wapens niet goed genoeg kunnen verdedigen. Ze willen een wapenstok en/of pepperspray, maar minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie wil het geweldsmonopolie bij de politie laten. 

De afgelopen tijd hebben er meerdere incidenten plaatsgevonden waarbij boa’s werden aangevallen. Zo werd er op Hemelvaartsdag in IJmuiden een boa mishandeld en gaat er een filmpje viral waarin een boa in Urk door twee jongens in het water wordt gegooid. Het lijkt erop dat boa’s een makkelijk doelwit zijn, mede doordat men weet dat ze ongewapend zijn. Daar moet volgens de duizenden stakende boa’s verandering in komen.

Geen pepperspray

Een leidinggevende boa, die vanwege de huidige omstandigheden en het mediaprotocol liever anoniem blijft, heeft geen behoefte aan pepperspray en neemt ook niet deel aan de demonstraties. “Ik werk in het OV. Daar vallen de hoeveelheid en ernst van incidenten mee. In afgesloten ruimtes, zoals een bus of trein, is het gebruik van pepperspray niet eens toegestaan. Voor ons in het OV is pepperspray dus niet wenselijk.” 

Multifunctionele wapenstok

Voor de leidinggevende zou een wapenstok wél een aangename aanvulling zijn op zijn werk. “Er zijn echt ‘voordelen’ aan het hebben van een wapenstok. Je hoeft er niet per se mee te slaan. Je kunt hem ook gebruiken om afstand te creëren of om iemand te fixeren en op een gecontroleerde manier een voertuig uit te begeleiden.” Ook is hij al meerdere keren in situaties beland waarin een wapenstok hem had kunnen helpen. “Als ik een gemiddelde zou moeten hangen aan het aantal keren dat ik er iets aan gehad zou hebben, zit ik wel op zo’n vijf keer per jaar.”

Verschillen zijn groot

Volgens minister Grapperhaus zitten er nogal wat haken en ogen aan het toekennen van wapens aan boa’s. Het gaat dan onder andere om het verschil in opleidingseisen en de aansprakelijkheden van gemeenten. De gemeente Haarlem bijvoorbeeld heeft al aangegeven bezig te zijn met het aanvragen van wapenstokken. De opleidingen voor agenten en voor boa’s zijn erg verschillend. Ook zijn er veel verschillende soorten boa’s met verschillende taken. Check de video hieronder voor uitleg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *