Nieuwsfront

Chillen met een jointje in de coffeeshop voorlopig nog geen optie

Coffeeshops vallen juridisch gezien niet onder het kopje horeca en dat wordt steeds meer voelbaar. Dit betekent voor dat ze op dit moment nog steeds niet helemaal open kunnen gaan, waardoor de business nog niet op volle kracht kan draaien. Coffeeshop The Grass Company en coffeeshop Ibiza balen van de situatie en zullen waarschijnlijk tot september geduldig moeten zijn. 

The Grass Company is een coffeeshop die onder andere in het hart van Tilburg te vinden zijn. Ze zitten zowel op de Spoorlaan als aan de Piusstraat. Normaal was er altijd sprake van veel aanloop van mensen door de hele dag, maar dat zit er nu niet meer in door de coronamaatregelen. Hetzelfde geldt voor coffeeshop Ibiza in Amsterdam. Zij ervaren deze tijd niet als positief.

Negatieve werking

Doordat de coffeeshops nog niet open kunnen, mogen ze alleen klanten ontvangen bij hun afhaalloket. Dit betekent zowel minder klanten als minder werkend personeel. “Ondanks het feit dat in onze afhaallokketten het grootste deel van onze omzet wordt gegenereerd, is onze horeca ons sociaal kloppend hart. Hier leveren wij service en hier genieten onze bezoekers van onze gastvrijheid en hun ontspanning”, laat Gijs van coffeeshop The Grass Company weten. Alhoewel het afhaalloket dus wel een grote bron van inkomsten is voor deze coffeeshop, geldt dat niet voor coffeeshop Ibiza. Zij vinden het vooral vreemd dat een bar en een shisha lounge wel open mogen, maar zij niet. “Voor ons is deze coronacrisis zeer negatief. Onze omzet is dan ook met zo’n 50 procent gedaald.”

Een coffeeshop wordt vaak gebruikt als ontmoetingsplek, maar dat is nu veranderd tot een leeg afhaalloket waar enkele mensen in en uit lopen om iets te kopen. “Waar horeca draait om samenkomen en samen zijn is het nu omzet draaien en afrekenen. Dat heeft een enorme impact op je bedrijfsvoering. Een coffeeshop zonder deze verblijfsfunctie voelt als een coffeeshop zonder ziel”, zegt Gijs.  “In spanje noemen ze coffeeshops ‘cannabis social clubs’. Dit zegt al genoeg over het sociale aspect van een coffeeshop”, vertelt medewerker Jan van coffeeshop Ibiza. 

Hieronder vindt je foto’s van coffeeshop Ibiza en coffeeshop The Grass Company. Tekst loopt door onder de foto’s.


Lees ook: Kledingbank krijgt té veel kleren binnen


Klanten

Voor coffeeshop Ibiza zijn de cijfers van het aantal klanten net zo verdrietig als de cijfers van hun omzet. Ook het aantal klanten is met 50 procent gedaald. ¨Dit komt mede door toeristen en expats, zijn teruggekeerd naar hun land”, zegt Jan. Daarbij werken veel van hun klanten in het centrum van Amsterdam in de toeristenbranche. Dat werk ligt nu stil en dus hebben ze minder te besteden bij de coffeeshop. Alhoewel de cijfers van de omzet bij The Grass Company minder extreem dalen, daalt het aantal klanten wel. “We missen nu wel honderden klanten per week. We ontvingen in Tilburg zo’n 15 tot 20 procent aan buitenlandse gasten, ook deze zijn nu nagenoeg allemaal weggebleven doordat de grenzen dicht zijn en er geen vliegtuigen vliegen.” Ook ziet de coffeeshop in Tilburg vaak een samenhang tussen het publiek dat naar concerten gaat bij poppodium 013 en hun klanten op die dagen. Concerten zijn er nu niet, dus die klanten van buitenaf missen ze ook. 

Bezuinigen

De coffeeshops hebben met pijn in hun hart afscheid moeten nemen van een paar medewerkers. “Er was niet genoeg werk meer voor iedereen, waardoor we helaas moesten bezuinigen op personeel en zelf ook spaarzamer moesten worden”, betreurt Jan. 

The Grass company ervaart dat mensen nu meer thuis blijven. Volgens hen komen ze minder vaak langs, maar kopen weer meer als ze wel langskomen. Zo zorgen de klanten steeds dat ze genoeg hebben voor een langere periode. Coffeeshop Ibiza merkt het tegenovergestelde. Zij zien dat mensen steeds zuiniger worden en de hand op de knip houden. “Normaal gingen mensen op de zaterdagavond bijvoorbeeld de stad in en halen ze een jointje bij ons. Nu is het stil op de zaterdagavond.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *