Nieuwsfront

De liefde voor de natuur bloeit op

Boswachter Jonathan  Leeuwis (22) observeert als geen ander hoe zijn natuurgebied erbij ligt tijdens deze coronacrisis. Hij ziet hoe de natuur nu zijn rust pakt en hoe mensen weer hun liefde (her)ontdekken voor de natuur.

Jonathan was 18 jaar toen hij werd gekozen voor het leerlingstelsel van Staatsbosbeheer. Hier heeft hij twee jaar meegelopen in twee verschillende gebieden. Nu mag hij op zijn jonge leeftijd met trots zeggen dat hij al boswachter is van het Bentwoud bij Zoetermeer. Met 800 hectare aan bosgebied is het Bentwoud de grootste in de Randstad.

Rust 

Volgens Jonathan merk je in zijn natuurgebied goed dat er nu rust heerst. “Het is rustiger op de paden en de straten, waardoor dieren die normaal heel schuw zijn, zich nu wat meer laten zien.” De vos en de roerdomp zijn hier voorbeelden van.

Aan het begin van de corona maatregelen merkte Jonathan vooral dat de rust overheerste, maar dat dat nu ook steeds meer afneemt. “Door het mooie weer wat we gehad hebben, zie je dat het nu juist erg druk begint te worden in de gebieden. Steeds meer mensen komen toch even een frisse neus halen. Op zich niks mis mee, zolang iedereen zich maar aan de regels houdt.” 

Kracht van de natuur

Het mooie is dat de natuur zelf niet lijdt aan de coronasituatie. “De natuur pakt het leven gewoon op zoals zij altijd is doorgegaan. Het is lente en je ziet dat de een na de andere broedvogel weer terug komt uit zijn overwinteringsgebied in Afrika. De vlinders komen uit hun cocon, de libellen uit hun larve en de een na de andere bloem bloeit op.”

Hieronder zie je een paar foto’s die Jonathan heeft gemaakt.

Genieten

Je let nu steeds meer op de kleine dingetjes in het leven. Voor Jonathan is het duidelijk dat de natuur zich nu meer laat horen en wij het nu ook echt horen omdat we er meer oog voor hebben. “Zo horen mensen bijvoorbeeld ineens veel meer vogels in en rondom hun tuin. Het valt sommigen soms nu pas op wat er allemaal aan verschillende soorten insecten rond vliegt”, merkt Jonathan op. 

Als boswachter geniet hij er dan ook vooral van dat mensen nu, van jong tot oud, steeds meer waardering voor de natuur krijgen. “Erg leuk om een ander te zien genieten van de natuur. Ik zie ook dat er steeds meer mensen online vogelcursussen gaan volgen of juist gaan kijken wat ze aan de natuur in hun eigen tuin kunnen doen. Hopelijk brengt deze moeilijke periode als positief effect mee dat iedereen deze interesse en liefde voor de natuur vast blijft houden.”

2 thoughts on “De liefde voor de natuur bloeit op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *