Nieuwsfront

Groepsvakanties voor jongeren nog altijd onzeker

Jongeren die een groepsreis geboekt hebben voor aankomende zomer leven in onzekere tijden. Verschillende jongerenreisorganisaties als Gofun en Simi Reizen hebben de vakanties gecanceld of hopen nog op versoepeling van de maatregelen. De 19-jarige Sophie Bezemer (links in het midden) maakt samen met haar zes vriendinnen deel uit van de gedupeerde vakantiegangers. 

“Ik ga samen met zes vriendinnen naar Chersonissos in Griekenland op het eiland Kreta voor een weekje”, vertelt Sophie, die zich al lijkt te wanen in de zon. “ Gewoon een lekkere stapvakantie en aan het strand liggen. We hadden de reis vorig jaar in november al geboekt. Toen was er nog geen sprake van het coronavirus.” 

Een maand geleden dacht Sophie dat ze haar zonovergoten vakantie kon vergeten. Echter is Griekenland nog altijd een van de minst zwaar getroffen landen door het coronavirus in Europa, met slechts 8 doden per 1 miljoen inwoners. “Door dit nieuws kregen we meer hoop, maar vooralsnog moeten we afwachten of de vliegtuigmaatschappij akkoord gaat.”

Simi reizen en Gofun
Jongerenreisorganisaties als Simi Reizen en Gofun.nl (Corendon) hebben verschillende oplossingen voor de coronamaatregelen. Simi Reizen is een jongerenreisorganisatie die actieve vakanties aanbiedt. Zo reis je als groep samen langs de Ierse Cliffs of duik je in de Sri Lankaanse keuken. Robbert ten Kate is het hoofd van Simi Reizen en heeft meerdere reizen moeten cancelen. “Tot nu toe hebben we enkele tientallen reizen geannuleerd, van Sri Lanka tot de Malediven en van Ierland tot Kroatië. We hebben eigenlijk uitsluitend begripvolle reacties gehad. Ik leg mensen ook altijd uit hoe het zit.” Simi Reizen geeft het geld terug door middel van vouchers. Ten Kate legt uit dat de vouchers worden uitgegeven omdat de partners waarmee hij samenwerkt het geld van reizigers hard nodig hebben. “De meeste jongeren snappen ook wel dat het niet anders kan.”

Sophie weet daarentegen niet hoe de vlag bij haar reisorganisatie erbij hangt. “Vanuit GOGO jongerenreizen heb ik zelf niets gehoord en op de website vind ik alleen maar algemene informatie. Ik weet gewoon niet waar ik aan toe ben en wat dit voor onze reis betekent.” Er is aan GOGO gevraagd om reactie, maar die is tot op heden niet beantwoord. 

Gofun, het jongerenmerk van Corendon, laten weten alle reizen voor het hele jaar te schrappen. Willem Langeberg, algemeen manager van Gofun, legt uit dat ze nu voornamelijk bezig zijn met het inlichten van de reizigers. Gofun is vooral bekend van de feestvakanties in de zonnige mediterrane steden. 

Sprankje hoop
Sophie vertelt dat ze met haar vriendinnen al had nagedacht over hoe het zou zijn als ze toch mogen vliegen. “Stel dat we wel vertrekken maar niet op het strand kunnen liggen, ’s avonds niet uit kunnen gaan of de boottochtjes moeten laten varen. Willen we dan wel gaan?” Het blijft dus onzeker voor deze jonge globetrotters of ze straks in het vliegtuig mogen stappen naar Griekenland. Toch hoopt Sofie dat ze de geplande trip niet aan haar neus voorbij hoeft te laten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *