Heropening moskeeën; geen fysieke bijeenkomsten voor jongeren

Islamitische jongeren kunnen vanaf 1 juli weer naar de moskee. De maatregelen die hieraan verbonden zijn, zijn recent bekend gemaakt. Ieder die de moskee wil betreden, moet een eigen gebedskleed en mondkapje meenemen. De versoepelingen in de maatregelen tegen het coronavirus dat bekend werd gemaakt op 1 juni, maakte het mogelijk om met maximaal 30 personen aanwezig te zijn in een moskee. Ondanks deze versoepeling, besloot de overkoepelende organisatie Islamitische Stichting Nederland (ISN) om de deuren van haar moskeeën nog even gesloten te houden.

Burcu (23) is voorzitter van de meisjescommissie van de Mevlana Moskee in Rotterdam, onderdeel van ISN, en vertelt dat fysieke bijeenkomsten van jongeren pas in september weer van start gaan. Zij organiseert samen met haar commissie lezingen over het geloof en andere activiteiten. Deze lezingen worden online voortgezet, terwijl fysieke activiteiten niet meer plaatsvinden. Tijdens deze activiteiten komen zij samen om bijvoorbeeld gezamenlijk te eten en op bezoek te gaan bij andere moskeeën. ‘’Ik krijg veel teleurgestelde berichten van dames die normaal gesproken deelnemen aan deze lezingen en activiteiten. Het is fijn dat we de lezingen online voortzetten, maar het samenkomen brengt toch een ander gevoel met zich mee. Verder krijg ik te horen dat ze het missen om elkaar in de moskee tegen te komen. Dit zal tot september zo doorgaan en dat vinden wij zeker jammer” zegt Burcu. Zij zal vanaf 1 juli wel weer samenkomen met haar commissie om een planning te maken voor de fysieke bijeenkomsten in september.  

Eigen gebedskleed

Om vanaf 1 juli te mogen bidden in de moskee is het verplicht om een eigen gebedskleed mee te nemen. Dit is ongebruikelijk, omdat de gehele vloer bedekt is met tapijt en geen extra kleed nodig is. Het dragen van een mondkapje en desinfecteren van de handen is nergens meer weg te denken. Daarnaast verplicht de organisatie om de rituele wassing thuis te verrichten. Deze moet gedaan worden voor het bidden en hierbij worden onder andere de handen en de voeten gewassen. Hier is normaal gesproken een wasruimte voor in de moskee, maar deze mag niet meer gebruikt worden.

Tekst gaat door onder de foto

Op dit moment geldt nog dat religieuze bijeenkomsten door maximaal 30 personen bezocht mogen worden. De overkoepelende organisatie ISN maakte in een officiële verklaring bekend dat zij voorbereid willen zijn voor het nieuwe normaal en hierdoor de gebedshuizen gesloten houden. Alle moskeeën worden in de tussentijd coronaproof gemaakt waarbij er voornamelijk wordt gelet op de anderhalve meter maatregel. Vanaf 1 juli zal het aantal bezoekers uitgebreid worden naar maximaal 100.

Lees ook:

”Alles gaat in principe door, maar wel online”

Suikerfeest gaat door, maar net wat anders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.