Nieuwsfront
Desiree Witjes

Verpleegkundige Desiree over coronapatiënt: ‘Het virus heeft haar hele leven omgegooid’

Verpleegkundige Desiree Witjes (23) werkt in het Herstelcentrum in Groesbeek. Naast het Herstelcentrum is een voorziening ingericht om coronapatiënten op te vangen en te verzorgen, de Berkenhof. Desiree werkt als flexwerker op de afdeling waar mensen revalideren van een hersenbloeding of herseninfarct (CVA-afdeling). De verpleegkundige ziet haar patiënten door corona naar de Berkenhof vertrekken maar ook terugkomen.

Wat heeft een grote indruk op je heeft gemaakt tijdens je werk?
“Vanaf onze afdeling kijk ik uit op de Berkenhof. Er was een patiënt van onze afdeling. Hij herstelde goed en kon bijna naar huis. Maar toen werd hij getroffen door het virus en kwam hij op de Berkenhof terecht. Vanaf de dag dat hij op de Berkenhof lag, kwam zijn familie elke dag voor het raam staan om te zwaaien. De man was terminaal en dus stervende. Als ik dan zie hoe zijn familie voor het raam stond te zwaaien, dan breekt je hart. Wetend dat het een afscheid voor altijd is en je dus geen kus meer kan geven, dat is echt hartverscheurend. Daarnaast wordt de situatie extra lastig voor mij, als verpleegkundige, omdat ik weet wie die man is en hem heb verzorgd. Dat komt extra hard aan. Dat merk je ook wel binnen het team en we hebben het er samen wel eens over. Het is fijn dat ik het dan met mijn collega’s er over kan hebben.”

Hoe zou je de situatie op de CVA-afdeling en in het revalidatiecentrum in Groesbeek beschrijven?
“Ik merkte dat iedereen van mijn collega’s zoekende was. In het begin was het zo dat de nieuwe patiënten die positief getest waren op het coronavirus op onze afdeling verbleven. Dit zorgde ervoor dat wij als verpleegkundige een bril en een schort moesten dragen. Daardoor had ik het heel druk met elke keer maar weer dat schort aan en uit trekken. Het was voor iedereen erg wennen op de werkvloer.”

“Patiënten die net binnenkomen in het Herstelcentrum worden gelijk getest op het coronavirus. Eenmaal positief getest ga je naar de Berkenhof. Als de uitslag negatief is, moeten ze vooralsnog standaard drie dagen in isolatie, uit voorzorg. Als ik de patiënt bezoek moet ik een pak aan en dat vinden mensen lastig. Patiënten komen dan in een nieuwe omgeving en als dan de verzorging ook nog eens met een groot schort voor en een mondkapje op komt, is dat wel even wennen.” 

Hoe is het voor jou om als flexwerker in de verpleging te werken in deze tijden?
“Aan de ene kant vind ik het wel een uitdaging, het is iets nieuws. Maar het is tegelijkertijd moeilijk. Ik ga toch wel met een ander gevoel naar mijn werk, zeker als ik patiënten van mijn afdeling weg zie gaan door corona of hoor dat ze zijn overleden. Dan komt het allemaal wel heel dichtbij.”

Er is dus veel voor jou veranderd?
“Ik merk wel dat mensen een stuk liever zijn”, grapt Desiree. “Collega’s worden ook ziek dus we moeten allemaal wat flexibeler zijn qua diensturen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat collega’s ook niet overwerkt raken en we helpen elkaar waar nodig op de afdeling.”

Op de CVA komen de mensen terug die herstellende zijn van het coronavirus. Hoe is het om voor die mensen te zorgen?
“Ik schrik ervan hoeveel impact de ziekte heeft op de patiënten. Wat mij het meest aangrijpt is dat je een totaal andere kant te zien krijgt van een patiënt en daarnaast hoe zij het coronavirus hebben ervaren. Zo praat ik veel met patiënten die cognitief goed zijn om een beeld te schetsen van hoe zij het coronavirus hebben ervaren en hoe ze verder in het leven staan.”

Wat doet het met je om zo iemand te zien?
“Het is moeilijk om te zien dat een vrouw rond de zestig jaar zonder een ziektebeeld bij ons wordt opgenomen, enkel door corona. Het virus heeft haar hele leven omgegooid. Dat geldt net zo voor de andere mensen op mijn afdeling. Zij zijn hartstikke goed aan het herstellen en dan komt er opeens zo’n rot virus overheen en overlijden ze. Dat vind ik wel echt lastig om te zien.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *