Nieuwsfront

Kynologisch gedragstherapeut Daniëlle bang dat honden straks veel alleen thuis zullen zitten

Uit cijfers van het Nederlands Databank voor Gezelschapsdieren (NDG) blijkt dat in de afgelopen maanden het aantal nieuw geregistreerde dieren flink is toegenomen. Met name honden en katten zijn erg populair. In vergelijking met vorig jaar mei is het aantal honden dat geregistreerd werd met 10 procent gestegen. In hun nieuwe stulpje krijgen de viervoeters alle aandacht. Echter kan dit grote gevolgen hebben als het baasje weer hele dagen naar kantoor moet.

Volgens bestuurslid van het DNG en dierenarts Leen den Otter zijn er in Nederland 1,5 miljoen honden in Nederland. Daarnaast worden er jaarlijks 120.000 pups geboren. Maar op dit moment is de vraag groter dan het aanbod. “Er staan nu wachtlijsten bij het asiel en als dierenarts word ik vaak gebeld in de hoop dat ze via mij een fokker kunnen vinden.” Daarnaast vertelt Leen dat hij ook in zijn eigen praktijk merkt dat er veel nieuwe dieren worden ingeschreven. Daarbij maakt hij zich zorgen over de mogelijke beperkte zorg van het huisdier, als straks verzorgers hele dagen naar kantoor moeten. ”Je moet natuurlijk wel voor je huisdier blijven zorgen, om die reden houd ik wel mijn hart vast.”

Stress bij honden
Daniëlle van den Heuvel is kynologisch gedragstherapeut (gedragstherapeut voor honden) en maakt zich net zoals Leen den Otter, zorgen over de honden die straks veel alleen thuis zullen zijn. “Er gaan straks een heleboel honden in het asiel belanden, doordat mensen nu een hond kopen en denken dat ze er alle tijd voor hebben.” “De coronacrisis brengt voor een hond enorm veel verandering met zich mee. Doordat je nu een ander ritme aanhoudt, raakt je huisdier zijn voorspelbaarheid kwijt en als die verdwijnt, ervaart een hond stress.”

Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren
Op de website van de Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) vind je veel informatie over het houden van huisdieren. Het LIGC is een onafhankelijke organisatie dat zich richt op het verstrekken van betrouwbare informatie en zich bekommert over het welzijn van huisdieren. Deze organisatie werkt onder andere samen met de Dierenbescherming en Faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht.

Te veel aandacht
De vele aandacht die honden krijgen deze dagen, kan zowel goed als slecht voor ze zijn. “Een hond is een dier dat graag bij je is en graag dingen doet. Omdat je veel thuis bent ga je misschien vaker met de hond wandelen en krijgt je viervoeter zo een betere conditie. Als je straks dat extra ommetje niet meer kan lopen, dan gaat hij zijn energie ergens anders in stoppen.”

Aan de andere hand kan een hond juist rust vinden als hij alleen thuis is. Met name als kleine kinderen thuis zijn, zorgt dat voor veel prikkels. “Honden kunnen daardoor eerder tegen je opspringen of uitvallen omdat het ze simpelweg te veel wordt.” Zo kan elke hond verschillend reageren op de aandacht. Om je huisdier te laten wennen aan minder aandacht moet je een hond ook voor een paar uurtjes alleen laten.

Eenzaamheid
Volgens de kynologisch gedragstherapeut kan een hond zich verlaten en eenzaam voelen. “Ik ben er van overtuigd dat honden zich eenzaam kunnen voelen. Honden met verlatingsangst kunnen heel onrustig worden als ze zien dat je gaat vertrekken; door het aandoen van je jas en het pakken van de sleutels. Als je hond verlatingsangst heeft dan merk je dat als je thuiskomt. Jouw hond reageert dan overmatig blij, alsof hij jou drie jaar niet meer heeft gezien.”

Tips
Het is belangrijk om je hond te laten wennen om vaker alleen te zijn, aldus Daniëlle. “Laat je hond niet áltijd bij je zijn, hoe leuk en gezellig het ook is. Probeer je ritme langzaam te veranderen naar het ritme dat je hebt als je straks weer aan het werk gaat. Zo zorg je ervoor dat een hond zijn voorspelbaarheid al genoeg heeft aangepast en geen stress ervaart als het baasje weg is.”

Daarnaast geeft Daniëlle nog als tip om iets van jezelf thuis te laten. Honden zijn namelijk erg afhankelijk van hun geur. “Om ervoor te zorgen dat  jouw hond het gevoel heeft dat je thuis bent door de aanwezige sterke geur, kun je een hele grote knuffel in de kamer neerzetten en trek je die knuffel een shirt of een oude pyjama aan waarin jij hebt geslapen. Dit helpt een hond omdat jouw geur langer blijft hangen en hij hierdoor minder bang zal zijn.”  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *