Boswachter Lisa Wassenaar

‘Natuur is verslavend!’

De natuur wordt in tijden van de coronacrisis volop bezocht. Op sociale media zie je organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer benadrukken hoe belangrijk de natuur voor ons is. Volgens boswachter Lisa Wassenaar en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg neemt de waardering voor natuur steeds meer toe.

Als boswachter van natuurgebied Hof van Delfland, in de buurt van Vlaardingen, ziet Lisa Wassenaar (23) veel ouderen, gezinnen, maar ook jongeren het natuurgebied in trekken. “Dat heeft twee redenen: beweging en mentale gezondheid. De natuur in Hof van Delfland ligt dicht bij huis voor de stedelingen. Het is vooral om even de benen te strekken. Ook zie je dat skeeleren op dit moment helemaal hip is.”

Hoogleraar Agnes van den Berg aan de Rijksuniversiteit in Groningen heeft verschillende onderzoeken gedaan wat betreft de band tussen kinderen en natuur en welke effecten de natuur op de mens heeft. Aan de telefoon vertelt ze dat studenten die vroeger als kind veel in de natuur waren nu sneller geneigd zijn een rondje in het bos maken. “Studenten die als kind zijnde veel in contact kwamen met de natuur en er veel leuke herinneringen aan over hebben gehouden, pakken het ook het snelst weer op”. “Je hebt dan toch weer behoefte aan dat prettige gevoel als je in de natuur bent. Het is ontstressend, je wordt er rustig van en mensen voelen zich beter. Door het coronavirus hebben veel mensen last van stress, angst en depressie. Dat zijn nou net drie gevoelens die de natuur kan verminderen.”

In het kantoor van Staatsbosbeheer Hof van Delfland, vertelt Lisa dat mensen ook naar buiten gaan voor hun eigen gezondheid. “Doordat mensen zoveel thuis moeten blijven, gaan ze niet lekker in hun vel zitten. Je wordt elke dag op de hoogte gehouden hoeveel mensen er op de intensive care belanden en hoeveel er zijn overleden aan het coronavirus. Als je mentaal niet lekker in je vel zit, ga dan vooral even een frisse neus halen.” 

Meer waardering voor natuur

De boswachter denkt dat er zeker meer waardering is voor de natuur sinds de beperkingen door de coronamaatregelen. “Ja absoluut! Ik merk dat ik vaker aangesproken wordt omdat mensen het fijn vinden dat ze hier kunnen wandelen en dat er een speelbos is. Ze zien ineens in wat er is en krijgen een energieboost. Ik merk dat de ogen bij de mensen dan even opengaan en dat ze ook beseffen hoe mooi de Nederlandse natuur is. Zo van ‘hé dit hebben we ook nog in Nederland’.”

0000

Tekst gaat door onder de foto’s.

0000

Magische momenten

Volgens Agnes van den Berg is er een biologische verklaring voor de band tussen mens en natuur, want mensen komen simpelweg uit de natuur. Daarnaast heeft het alles te maken, of je als kind met veel of weinig natuur bent opgegroeid. “De basisschooltijd is echt dé tijd, kinderen zijn dan helemaal gek op de natuur. Ze hebben dan van die speciale ervaringen, in de literatuur worden dit magische momenten genoemd. De geur van kruiden, het gevoel van wind in je haar of de zilte zeelucht, dat soort dingen prent je in je geheugen als kind en als je dat weer ruikt dan komt dat gevoel weer helemaal terug.”

Belgisch onderzoek

Over de telefoon spreekt Agnes geënthousiasmeerd over een Belgisch onderzoek dat is afgenomen wat gaat over de populariteit van de natuur in tijden van de coronacrisis. Zelf vertelt Agnes dat ze het onderzoek graag in Nederland zou starten.

Van april tot mei 2020 is er onderzoek gedaan in de leeftijdscategorie van 19 tot 65 jaar door de Universiteit van Antwerpen in welke mate de natuur wordt opgezocht in tijden van de coronacrisis. 95 procent van alle respondenten dat meedeed aan het onderzoek gaat tijdens de coronacrisis de natuur in. Daarnaast vindt 90 procent van alle mensen het belangrijk om een frisse neus te halen voor hun eigen gezondheid en voelde vele zich ook blijer, energieker, minder gestrest en minder angstig.

Belang van natuur keldert in pubertijd

Volgens Agnes heeft de mate waarin je waardering toont voor de natuur ook te maken met de leeftijd. Peuters zijn helemaal weg van alles wat kruipt en sluipt, echter geldt dat niet voor pubers. “Pubers hebben een andere interesse op hun leeftijd en dan zie je op allerlei verschillende manieren dat de interesse voor natuur en het belang ervan keldert.” Dat ziet boswachter Lisa ook: “ Je hebt altijd de jongeren die helemaal gek zijn op vogels en gaan vogelspotten en daarbij echt bewust genieten van de natuur. Maar als we even alles over een kam scheren, dan zie je dat de grootste groep jongeren enkel gebruik maakt van het natuurgebied als hangplek en het niet zo zeer beleefd.”

Natuur is voor iedereen

Als jonge boswachter houdt Lisa erg van de diversiteit van de natuur. “Ik geef ook vaak excursies in ons gebied en dan kan het wel eens zijn dat het regent, maar ja, dat hoort er ook bij.” Daarover vertelt Lisa dat mensen hun zintuigen open moeten zetten om de natuur optimaal te beleven. ”Misschien zijn de vogeltjes niet te spotten maar zet dan alsnog al je zintuigen open. Ruik de regen, voel aan de bladeren of aan het schors.” Voor Lisa is er niets zo mooi als de natuur: “Ik denk dat elk mens op zijn eigen manier gemaakt is om van de natuur te genieten.”

0000

Lees ook: https://nieuwsfront.fhj.nl/nieuws/de-liefde-voor-de-natuur-bloeit-op/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.