Nieuwsfront

Scholen open of niet, stages in de zorg gaan door

Het coronavirus legt een enorme druk op onze zorgmedewerkers. Ze worden blootgesteld aan het virus door het tekort aan beschermend materiaal en werken overuren. Zo ook de studenten die als stagiair meedraaien in de zorgsector. “Ik voelde me onveilig tijdens het werk, vanwege de grote besmettingskans”, zegt eerstejaars verpleegkunde studente Ilse Bakker.


Lees ook: Als een duizendpoot in het bejaardentehuis


De twintigjarige Ilse heeft de afgelopen maanden stagegelopen in een revalidatiecentrum voor ouderen in Eindhoven. Ze heeft haar stage nu afgerond en kijkt terug op een bizarre tijd. Bij het revalidatiecentrum waren ook coronagevallen. “Toen de eerste besmetting was vastgesteld, zaten de cliënten al anderhalve week in isolatie”, vertelt Ilse. “Er mocht geen bezoek langskomen. De besmetting kwam dus van één van de personeelsleden. Dat vond ik erg vervelend. Niemand van de medewerkers vertoonde klachten.” 

Eerstejaars studente Verpleegkunde Ilse Bakker (20) (privéfoto)

Ook eerstejaars verpleegkunde studente Flynn Verhoeven heeft net haar stage van de afgelopen maanden afgerond. Zij liep stage in een verzorgingshuis in Tilburg op de psychogeriatrische afdeling. Op deze afdeling worden demente ouderen onvrijwillig opgenomen. In het verzorgingshuis zijn coronabesmettingen vastgesteld tijdens haar stage. “Ik vond het best heftig. Ik heb zoveel nieuwe dingen meegemaakt en dat zijn eigenlijk niet echt de leukste dingen. Er kwam heel veel op me af voor een eerste stage”, zegt Flynn.

Eerstejaars verpleegkunde studente Flynn Verhoeven (20) op haar stageplek (privéfoto)

Eén van de nieuwe dingen voor Flynn was dan wel niet corona gerelateerd, maar betrof het overlijden van een bewoner. “Tijdens het verzorgen overleed de persoon die ik aan het verzorgen was. Daarna moest ik het uitvaartcentrum bellen. Dat was heftig.” Voor Flynn is het een bijzondere periode geweest. Angst voor het virus had ze vrijwel niet. Bij sommige collega’s heerste er wel angst. “Enkele collega’s hebben zelfs ontslag genomen omdat ze zo bang waren”, zegt Flynn. “We zorgden wel goed voor elkaar. Ook probeerden we positief te blijven door toch te lachen tijdens het werk en er gewoon het beste van te maken. Hoe stom het ook klinkt, je gaat aan de situatie wennen.”

Sfeer

Ilse ervaarde een goede sfeer onder het personeel. “Iedereen hield zijn hoofd koel om zo goed mogelijke zorg te kunnen verlenen. Iedereen stond voor elkaar klaar. Ik merkte dat het team hierdoor alleen maar hechter werd.” Voor haar voelde het vooral als heel dankbaar werk. “In het begin vond ik het heel zwaar, maar naarmate ik langer stageliep vond ik het steeds leuker worden. Je merkt hoe dankbaar iedereen is voor de zorg die je levert. Van wondverzorging tot een keer de nagels lakken van de cliënten, het doet er allemaal toe.” 

Momenten

Twee momenten zullen Ilse altijd bijblijven. “Een cliënte was 60 jaar getrouwd met haar man, maar kon door de quarantaine niet met hem zijn. Dat zijn de minder vrolijke momenten. Hetgeen wat natuurlijk het meeste bijblijft, was het moment dat een cliënt positief werd getest op corona. Het gevoel wat dat losmaakte is eigenlijk moeilijk te omschrijven. We voelden het wel aankomen, maar alsnog kwam het als een verrassing. Dat moment onthoud ik voor de rest van mijn leven.”

2 thoughts on “Scholen open of niet, stages in de zorg gaan door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *