Nieuwsfront

Terug bij ouders vanwege corona

Door het sluiten van de universiteiten, hogescholen, en horecagelegenheden zijn veel studenten weggetrokken uit de stad om de quarantaineperiode bij hun ouders door te brengen. Hierdoor worden veel studentenkamers nu ongebruikt verhuurd. Ook in Tilburg is de stad leeg. 


Lees ook: 4x wooninspiratie voor jouw studentenkamer


De Tsjechische Emmi Valeskova baalt van de maandelijkse huurkosten van haar studentenkamer in Tilburg, maar is toch teruggekeerd naar haar geboorteland om bij haar familie te zijn. Ze houdt wel haar kamer aan voor wanneer ze terug kan komen om haar studie te vervolgen. “Aangezien ik geen gas, water en elektriciteit gebruik, vind ik dat die kosten wel tijdelijk van de huurprijs af mogen. Ik heb daarover contact gezocht met mijn huisbaas, maar ik heb nog altijd geen reactie gehad. Ik heb Tilburg verlaten vanwege de maatregelen in Nederland, het sluiten van de grenzen en vanwege mijn familie. In deze situatie wil ik graag bij mijn familie zijn.”

Het misschien wel bekendste studentengebouw van Tilburg, Talent Square, is onderdeel van Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Talent Square bestaat uit 455 studio’s en 250 kamers, die gehuurd worden door studenten van zowel Tilburg University als de hbo-instellingen in de stad. Ook veel internationale studenten huren hier een studio of kamer. “We denken dat 30 tot 40 procent van de internationale studenten terug is naar hun ouders. Het merendeel geeft wel aan terug te komen om de studie te vervolgen in Tilburg”, vertelt een woordvoerder van SSH. 

De tekst loopt door onder de kaart.

Huurverlaging

Studente Leisure Management Fenna Deters (23) vreest dat haar huisbaas niet akkoord zal gaan met huurverlaging en heeft het daarom ook niet aangevraagd. Ze vindt het fijn om een uitvalsbasis in Tilburg te hebben en ze is ook van plan om na de coronacrisis weer terug te keren naar haar studentenkamer. Voor nu heeft ze haar huisgenoten achtergelaten om de coronatijd door te komen in haar ouderlijk huis. “In mijn dorp in Limburg kom ik met veel minder mensen in contact dan in de stad”, zegt Fenna.

Ook bij SSH zijn er aanvragen binnengekomen voor huurverlaging voor Talent Square. “Van de studenten die tijdelijk vertrokken zijn, heeft een deel gevraagd om een korting op bijvoorbeeld de energielasten. Wij hebben de eigenaar en de onderwijsinstelling een voorstel gedaan, maar uiteindelijk hebben zij het laatste woord”, zegt de woordvoerder van SSH hierover. 

Financiën

De 22-jarige Manon van Hoof verblijft nog wel in haar studentenhuis. Van de acht bewoners is Manon samen met één andere huisgenoot overgebleven. Ze heeft er wel over gedacht om haar kamer op te zeggen of onder te verhuren, maar ziet dat toch niet zitten. Huurverlaging is voor haar geen optie, omdat ze nog wel in het huis verblijft. “Door de coronacrisis kan ik de komende maanden niet werken bij mijn bijbaan”, zegt Manon. “Met het geld wat ik verdien bij mij bijbaan, betaal ik normaal gesproken mijn huur. Nu moet ik lenen.” 

Fenna heeft het geluk dat ze een vast contract heeft bij haar bijbaan, waardoor haar uren doorbetaald worden want ook voor haar ligt het werk stil. De Tsjechische Emmi kan financieel terugvallen bij haar ouders. 

Terug naar Tilburg

Emmi wil graag zodra het weer kan terug naar Tilburg en haar studie vervolgen. “Normaal gesproken als ik terugga naar Tsjechië, blijf ik daar maximaal twee weken. Het contact met mijn vrienden hier is verwaterd. Daardoor voel ik me hier vaak eenzaam”, vertelt Emmi. “Daarnaast is het ook niet makkelijk om het schoolwerk bij te houden. De onduidelijkheid en het missen van informatie over de aankomende tentamens geeft veel druk.”

Voor Fenna valt het thuis zitten, net als bij Emmi, niet mee. “Hier bij mijn moeder en zusje thuis heb ik toch minder de vrijheid die ik normaal gesproken in Tilburg heb. Ik kan hier veel minder mijn eigen ding doen. Ik voel me niet altijd vol energie en dat heeft invloed op mijn prestaties gedurende de dag.”

Fenna’s vriend verhuist binnenkort naar Tilburg en zij verwacht dan wel weer gedeeltelijk terug te komen. Wel zal ze contact met andere mensen zoveel mogelijk blijven vermijden. Emmi hoopt dat de situatie snel verbeterd en dat ze in september terug kan komen en haar studie kan voortzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *