Nieuwsfront

Zonder de toeristen geen leven in de souvenirshops

Leuke magneetjes, hangertjes, mokken en T-shirts. Dit vind je allemaal bij souvenirshops en dan meestal met een knipoog naar de stad, zodat het ook echt een aandenken is. De souvenirshops zitten nu in een zware tijd aangezien er geen toeristen rondlopen en wij in ons eigen land amper voor toerist kunnen spelen. Souvenirshops De Blauwe Tulp en Dam Square Souvenirs maken het zelf allemaal mee. 

De Blauwe Tulp is een souvenirshop gevestigd in Delft. Deze stad staat dan ook vooral bekend om het Delfts Blauw. De Blauwe Tulp staat vol met ambachtelijke, handgeschilderd Delfts blauw en aardewerk, wat de medewerkers zelf maken en normaal gezien massaal verkopen. 

Ramp

Carolijn, medewerker bij de souvenirshop, vertelt wat de coronasituatie met hun zaak heeft gedaan. “Voor ons als klein bedrijf is het een ramp. We hebben sinds half maart nauwelijks meer omzet, terwijl het in de lente normaal gesproken hoogseizoen is voor ons. 95 procent van onze omzet komt van toeristen.” Aan de mensen uit Delft zelf verkopen ze af en toe wel eens een geboortebord of een tegel, maar dat is door de crisis ook vrijwel stilgevallen. Amerikanen zijn normaal gezien een belangrijke doelgroep voor hun souvenirshop, maar die zullen voorlopig nog niet langskomen. 

Prioriteit

Voor de ondernemers van de Blauw Tulp is het vooral belangrijk dat ze gezond blijven en niet teveel stress oplopen van het bedrijf en de huidige situatie. “We proberen het jaar door te komen in de hoop dat het volgend jaar allemaal weer aantrekt.”

Aanpassingen

De winkel is nu open op afspraak, hoewel daar nog geen gebruik van is gemaakt door het gebrek aan toeristen. “Er is een tijdelijke uitkering aangevraagd voor de plateelschilders (zij schilderen met de hand aardewerk, ook wel keramiek genoemd). Daarnaast is het betalen van de huur van het pand tijdelijk uitgesteld.” De werkzaamheden in de winkel zelf liggen ook nog eens stil. “We kunnen nu ook niet of nauwelijks schilderen, omdat we afgelopen winter al een voorraad hebben gemaakt en die waarschijnlijk voorlopig niet verkocht zal worden.  

De souvenirshop denkt nu aan andere manieren om toch geld te genereren. “Wellicht kunnen we ons gaan bezighouden met het geven van workshops Delfts Blauw schilderen.”

Hieronder zie je foto’s uit de souvenirshop De Blauwe Tulp. Verhaal gaat door onder de foto.

Een andere souvenirshop die het ook zwaar te verduren heeft in deze tijd is Dam Square Souvenirs in Amsterdam. Van paraplu’s tot de bekende I love Amsterdam t-shirts, ze hebben van alles. Ook voor hen geldt dat deze tijd een bittere pil is om te slikken. 

Wél Nederlanders

Store manager Patty baalt van de vervelende situatie, maar er valt haar wel iets op. “We krijgen over het algemeen alleen toeristen in de winkel. Af en toe krijgen we ook Nederlanders. Maar nu de grenzen dicht zijn, merken wij dat we toch steeds meer Nederlanders in de winkel krijgen.” Volgens Patty ligt dit aan de drukte die er normaal in Amsterdam heerst. “Normaal gesproken komen Nederlanders niet zo vaak naar Amsterdam, omdat het vaak zo druk is.”

Af en toe hebben ze nog wel gestrande toeristen in hun winkel. “Zij vinden het vooral heel raar om de stad zo stil en leeg te zien.”

Pluspunt

Patty ziet graag de positieve kant van de situatie in en vindt het wel leuk dat er nu wat meer mensen van ons eigen land in de winkel komen. “We maken altijd gezellig een praatje met ze en ze vertellen dingen over hoe het was in Amsterdam en hoe anders het nu is. Daar heb je normaal gesproken helaas niet altijd tijd voor.”

Aan de poets

Aangezien er in de winkel nu bijna geen klanten komen is er niet zo veel te doen. “Wij zijn nu vooral bezig met de winkel schoonmaken en het voor te bereiden voor als de toeristen wel weer komen. Samen wassen we onze handen en houden we ons netjes aan alle regels. Hiermee hopen wij al het personeel gezond te houden, want zij zijn natuurlijk de basis voor de winkel.” 

Snel weer toeristen in de winkel

De medewerkers van Dam Square Souvenirs gaan er vanuit dat als de toeristen weer naar Amsterdam komen, ze weer souvenirs gaan kopen zoals nooit tevoren. “Mensen willen altijd wel iets van een herinnering hebben aan een reis. Daarom zien wij geen gevaar voor onze business en kijken wij positief naar de toekomst. We hopen iedereen weer snel in alle gezondheid te kunnen verwelkomen.”

Hieronder zie je foto’s van de souvenirshop Dam Square Souvenirs.

Lees ook: Ook de mensen achter de evenementen balen

2 thoughts on “Zonder de toeristen geen leven in de souvenirshops

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *