Arjo Wijnhorst: “Voor ons is het nog een tandje zwaarder”

Fonds Gehandicaptensport zorgt samen met Uniek Sporten normaal gesproken voor een sportplek voor mensen met een beperking. Arjo Wijnhorst zit zelf ook in een rolstoel en is werkzaam bij Fonds Gehandicaptensport. Sporten was de afgelopen tijd lastig. Dit geldt ook voor mensen met een handicap die een gehandicaptensport uitoefenen. “In tijden zoals deze kunnen wij niets anders dan creatief blijven”, aldus Arjo.

Voor deze crisis hield Arjo zich vooral bezig met de samenwerkingen tussen zijn organisatie en allerlei sportaanbieders om zoveel mogelijk sportmogelijkheden te kunnen bieden aan mensen met een beperking. Op dit moment gaat het er ook voor hen even anders aan toe.

Sporten via video’s

“We zijn nu vooral bezig met het verzamelen van video’s waarin coaches tips geven om thuis in beweging te kunnen blijven. Dit zijn dan wel specifiek filmpjes voor mensen met een handicap, omdat het om een andere aanpak vraagt. We hebben onze pagina aangepast met een aparte rubriek, waarin een overzicht te vinden is van allerlei oefeningen. Je vindt hier bijvoorbeeld rolstoel yoga, full workouts voor thuis, de beste tips van experts, et cetera.” Op deze wijze blijven de mensen met allerlei soorten beperkingen toch in beweging en is het nog enigszins sport op maat, aangezien er voor iedereen filmpjes gemaakt worden. Vele mensen delen nu ook hun filmpjes zodat iedereen ervaringen met elkaar kan delen en de benodigde tips kunnen geven.

————–Lees ook: Zo maak je thuis sporten wél leuk —————

Afstand

In sommige gevallen gaat het moeilijk zijn om de anderhalve meter afstand te waarborgen, omdat je niet in alle gevallen afstand kan houden. “Nu verenigingen wat meer open gaan horen wij verhalen dat het voor sommige mensen met een beperking toch lastig blijft. Ze hebben dan bijvoorbeeld hulp nodig bij kleine dingetjes. Het wordt moeilijk om iemand te helpen bij het omkleden of als ze hulp nodig hebben om op een fitnessapparaat te komen. Het is voor velen vanzelfsprekend, maar als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, heb je toch echt die begeleiding nodig en is die afstand moeilijk.” 

De meeste mensen met een beperking sporten toch vaker in een groep dan één op één. Arjo ziet het dan ook als een uitdaging om dit allemaal weer soepel te laten verlopen.

Hieronder een filmpje van Fonds Gehandicaptensport. De tekst loopt door onder het filmpje.

Kwetsbaar

Mensen met een beperking zijn ook nog eens een kwetsbare groep in dit geval. “Wanneer zij corona oplopen, is het extra zwaar voor hen. Je merkt ook dat ze daarom wat huiverig zijn om te gaan sporten met een begeleider of zelfs bij een vereniging. Dit maakt het wel wat lastiger, omdat er dus ook een stukje angst bij komt kijken vanwege het risico dat je loopt.” 

Daarnaast is de eenzaamheid onder mensen met een beperking hoger dan onder mensen zonder een beperking. “Mensen houden nu nog meer afstand van je, omdat ze ook beseffen dat je onder een kwetsbare doelgroep valt. De sociale afstand hakt er bij iedereen in. Voor ons is het nog een tandje zwaarder, aangezien we nog meer in isolatie zitten. Sporten is niet alleen sporten, maar het is ook therapie voor iemand die gehandicapt is.”

Sinds vorige week is er een nieuw initiatief gelanceerd om meer inzicht te krijgen op wat de grootste drempels zijn op dit moment voor mensen met een handicap. “Op deze manier gaan ze kijken wat nou de meest voorkomende problemen zijn en hoe dit grotendeels opgelost kan worden.”

Tik ‘n euro!

Fonds Gehandicaptensport doet elk jaar een huis-aan-huiscollecte aan het begin van het jaar. Nu kon dat vanwege corona helaas niet doorgaan. “Als alternatief hebben we ‘Tik ‘n euro!’ bedacht om toch geld op te halen. Hierbij kunnen mensen ons via een tikkie 1 euro doneren. Met het geld dat we ophalen ondersteunen wij o.a. de sportverenigingen die mensen met een beperking helpen om te sporten.” Tot nu toe hebben ze ongeveer 100.000 euro opgehaald met de online collectebus. “Wij vinden het mega fijn dat mensen zo vrijgevig zijn en hun steuntje toch bijdragen in deze moeilijke tijd.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.