Klimster Loeka verandert haar studio in miniklimhal

Loeka van Bijnen (27) begon drie jaar geleden met een cursus klimmen, waar ze verschillende technieken leerden om haar naar de top de brengen. Na jaren twee keer per week trainen, heeft ze de sport redelijk onder de knie. Desondanks vindt ze dat haar techniek nog steeds wat beter kan. De komende periode kan ze goed gebruiken om te werken aan haar skills.

Niet verboden

Je kunt de klimsport op twee verschillende manieren uitoefenen: binnen en buiten. Volgens Loeka kiezen de meeste er voor om buiten te gaan klimmen. “De meeste mensen reizen af naar Frankrijk om te gaan klimmen.” Vooral de Alphen zijn volgens haar heel populair, omdat de bergen geschikt zijn voor de klimsport. Hoewel Loeka haar cursussen in een indoorklimhal volgt, wil ze toch liever naar buiten.

“Ik wil heel graag weer buiten klimmen en heb dat al een paar keer gedaan, maar het wordt in deze periode heel erg lastig, omdat je niet naar het buitenland kan.  In Nederland zijn er wel een paar plekken waar je redelijk goed kan klimmen, maar het wordt wel afgeraden. Toch zijn er zijn wel mensen die de natuur opzoeken. Ze denken dat er geen andere mensen op die plek zijn of komen en dat is wel een probleem.  We weten ondertussen dat  het virus een dag of drie op een rots blijft zittenMocht iemand een plan hebben om buiten te gaan klimmen, kan het zo maar zijn dat deze persoon het virus oploopt omdat zijn voorganger (mits deze persoon het coronavirus heeft) dezelfde route heeft beklommen. “

Transformatie  

Loeka woont in zelf in het centrum van Utrecht en heeft weinig mogelijkheden om te gaan klimmen. “Er zijn mensen die een eigen klimmuur thuis hebben opgehangen voor deze periode. Ik zou dat zelf ook geweldig vinden, maar heb daar helaas de ruimte niet voor. Ik woon in een studiootje (30m2) in Utrecht dus dat gaat hem niet worden.” Loeka heeft wel een andere manier gevonden om toch te kunnen klimmen. Ze heeft een trainingsbord (een stukje klimmuur waar je jezelf aan kunt hangen) boven haar deur geplaatst.

“Het is van hetzelfde materiaal gemaakt (polyester) als de handvatten in sportscholen en er zitten dezelfde grepen op. Dat is handig, aangezien ik op deze manier mijn vingerkracht kan behouden of zelfs kan versterken.  Dit is dus een prima initiatief, aangezien ik de komende maanden niet meer naar een klimhal kan.  De meeste mensen hebben, net als ik, een trainingsbord boven de deur hangen, zodat je echt onder het bord kan gaan hangen.  

Populariteit

Op het moment dat Loeka begon met klimmen, was het nog niet echt een populaire sport in Nederland. “De laatste jaren groeit de sport wel, omdat veel mensen het meer als ontspanning gaan zien.” Dat zie je ook terug aan het aantal klimhallen in Nederland. In 2010 telde Nederland slechts 16 klimhallen, in 2019 zijn het er 59. Dit is een stijging van maar liefst 250% en volgens de Nederlandse Klim –Bergsport Vereniging (NKVB) worden er de komende jaren meer klimhallen geplaatst in Nederland.  

“Wereldwijd waren er 25 miljoen klimmers in 2013, waar er in 2015 al 35 miljoen geteld werden. De helft van alle klimmers is onder de 25 jaar. In Nederland zijn er nu ongeveer 32 duizend klimmers”, meldt NKVB-voorzitter Joachim Driessen op de website van de vereniging. Niet alleen in Nederland wordt de sport populairder, maar ook in de rest van de wereld. Daarom heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten om de sport tot de Olympische Spelen toe te laten.  

Na de coronacrisis

Klimmen wordt dus steeds populairder. Er komen meer mensen bij, waardoor het moeilijk wordt voor klimhallen om passende maatregelen te vinden na de crisis. “Ik denk dat er wel veel gaat veranderen als de maatregelen afnemen. Je hebt zo veel contact met elkaar en je moet verschillende handvatten aanraken om naar boven te komen.” Loeka denkt dat het heel lastig gaat worden voor de klimhallen. “Er zijn vaak grote groepen tegelijk in de zaal, bijvoorbeeld na werktijd. Dan willen mensen gelijk hun klimsessie doen, om te ontspannen na een dag hard werken. “

“Ik weet dat alle hallen nu extra goed schoongemaakt worden, omdat er niemand is. Daar hebben ze nu een kans voor, al zal het lastig worden om het zo schoon te houden. Ik zie mijzelf namelijk nog niet zo snel desinfecterende spray meenemen en tijdens het klimmen de handvatten schoon maken. Ik ga er wel vanuit dat de klimhallen minder personen tegelijk toe laten in de zaal.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.